Megan Rose McLain
How is the verb "wymawiać" conjugated? I would appreciate it if someone could teach me how to conjugate the Polish verb "wymawiać" in all tenses please please. Thanks in advance.
Oct 13, 2014 6:53 PM
Answers · 2
2
Czas teraźniejszy: ja wymawiam, ty wymawiasz, on/ona/ono wymawia, my wymawiamy, wy wymawiacie, oni wymawiają Czas przeszły: ja wymówiłem (man), ja wymówiłam (woman) ty wymówiłeś (man), ty wymówiłaś (woman), on wymówił, ona wymówiła, ono wymówiło, my wymówiliśmy (men, group of people), my wymówiłyśmy (women) wy wymówiliście (men, group of people), wy wymówiłyście (women), oni wymówili, one wymówiły Czas przyszły: ja wymówię (or ja będę wymawiał/a) ty wymówisz, on/ono wymówi, ona wymówi, my wymówimy (men, women), wy wymówicie, oni/ one wymówią
October 13, 2014
PRESENT TENSE: singular: I - wymawiam you - wymawiasz she/he/it -wymawia plural: we- wymawiamy you - wymawiacie they - wymawiają PAST TENSE singular: I- wymówiłem (man) , wymówiłam (woman) you- wymówiłeś (man) , wymówiłaś (woman) she/he - wymówił (man), wymówiła (woman) it - wymówiło plural: we - wymówiliśmy (men) , wymówiłyśmy (women) you - wymówiliście (men) , wymówiłyście (women) they - wymówili (men) , wymówiły (women) FUTURE TENSE: singular: I - wymówie or (ja będę wymawiał (man) , ja będę wymawiała (woman) ) you - wymówisz she/he/it - wymówi plural: we - wymówimy you - wymówicie they - wymówią
October 14, 2014
